keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Muistojen art journal

Olen keränyt useamman vuoden ajan kaikenlaisia muistoja valokuvista pääsylippuihin laatikkoon. Harvemmin niitä tulee sieltä katsottua ja valokuvatkin jäävät usein koneelle. Tässä on yksi vaihtoehto tuomaan muistot hieman lähemmäksi kauniin kirjan muodossa!

Art journal -kirjan voi tehdä itse, jolloin siitä tulee täysin oman näköinen ja erikoinen. Tähän kirjaan voi kerätä erilaisia muistoja joko arkielämästä tai matkalta. Kirjan sivut voivat olla itsessään jo muistoja (esim. lasten piirustuksia tai juhlien ohjelmalehtinen). Myöhemmin tähän art journaliin tulee sisältöä esim. kirjoittamalla päiväkirjamäisesti tapahtumia ja inspiroivia lauseita, piirtämällä tai doodlaamalla ja liimaamalla, teippaamalla tai niittaamalla valokuvia, pääsylippuja ja muita kuvia. Koska sivut ovat itsessään myös muistoja, kaikkea ei tarvitse peittää. Tämä art journal on upea muistojen paketti kannesta kanteen!


Muistojen art journal -kirjaan ei tarvita mitään ihmeellisiä tai kalliita materiaaleja. Sen voi tehdä myös pelkästään kierrätysmateriaaleista eli aina ei tarvita suurta materiaalikokoelmaa. Työvälineiksi riittää sakset ja liimaa. Toki kirjan kantta voi sitten tuunata ihan niin paljon ja runsaasti kuin haluaa!

Kirjan sivut ovat eripaksuisia, erikokoisia ja erivärisiä ja niihin käy melkeinpä mikä vain. Paperipussukoilla ja kirjekuorilla saat kirjaan taskuja, joihin voi sujauttaa jotain pientä kivaa.


Sivuina voit käyttää esimerksi:
(huomioi, että paperit taitetaan noin keskeltä)
- omia vanhoja tai lasten piirrustuksia
- omia vanhoja tai lasten hyviä koevastauksia
- omia "pilalle menneitä" askartelusivuja (esim. Gelli-levykokeiluja)
- vanhoja kirjojen sivuja (esim. kierrätyskeskuksesta löytynyt karttakirja)
- vanhoja julisteita
- kauniita skräppipapereita
- vanhoja paperipussukoita
- vanhoja kirjekuoria
- juhlien ohjelmalehtisiä
- lempilehtien sivuja

Blogissani (täällä) löytyy tarkempia kuvia käyttämistäni sivuista.

Lisäksi tarvitset:
- sakset
- liimaa
- kaksi kartonkipalaa
- leveää teippiä
- kangaspala
- rei'itin (tai sakset)
- narua


1. vaihe
Valitse paperit ja leikkaa ne haluamasi kokoiseksi. Taita ne noin keskeltä. Huomioi, ettei kaikkien sivujen tarvitse olla samankokoisia eikä niitä tarvitse taittaa aina keskeltä! Päätä, mikä on suurin sivukokosi ja käytä sitä mallina, kun leikkaat sivuja. Paperileikkuri on tässä hyvä apu, mutta ei mitenkään pakollinen työväline.


2. vaihe
Päätä sivujen järjestys. 


3. vaihe
Leikkaa pahvista kirjalle kannet. Tähän käy hyvin mikä tahansa kartonki. Itse käytin olutlasien pakkausta. Jos kartongissa on kiiltävä puoli, kannataa se laittaa ulkopuolelle.


4. vaihe
Teippaa kartonginpalat yhteen keskeltä reilun kokoisella palalla. Parhaiten tähän sopii ilmastointiteippi (kuvio ei tule juurikaan näkymään jälkeenpäin). Jätä paljon tilaa kartonkien väliin. Tilan koko riippuu kirjan paksuudesta. Paksuuteen vaikuttaa sivujen määrä ja kirjaan myöhemmin lisättävät extrat (esim. valokuvat). Teippaa toinen lyhyempi pala ensimmäisen teipin päälle. 



5. vaihe
Leikkaa kangaspala, joka tulee kanteen. Leikkaa reilusti isompi pala, jotta se varmasti riittää peittämään kartongit, eikä irtoile myöhemmin. Kannet voi myös peittää paperilla tai maalata piiloon. Jos ei halua, että kartongin kuvio näkyy kankaan läpi, voi kartongin maalata gessolla tai liimata valkoinen paperi väliin.


6. vaihe
Liimaa kangas kanteen. Itse käytin soft gel mediumia, koska se sattui käsiini. Tässä toimii myös decoupage -liima tai vaikka tavallinen askarteluliima. Askarteluliimaa voi vähän laimentaa vedellä, jos se ei muuten levity tasaisesti. Leikkaa kankaasta nurkat irti (jätä pari millimetriä, jotta kartoingin nurkka peittyy myös) ja liimaa ylimenevät reunat sisäpuolelle. Jos haluaa, kankaan voi peittää suojaavalla liimakerroksella. Tämä on hyvä tehdä, jos haluaa ottaa kirjan matkalle mukaan. Kannen voi suojata myös muovikelmulla. Anna kaikkien liimakerrosten kuivua hyvin.


7. vaihe
Leikkaa kaksi paperinpalaa ja liimaa ne sisäkansiin. Sisäpuolelle voi liimata myös toisen kangaspalan. Silloin keskellä oleva teippi ei tule ollenkaan näkyviin jälkeenpäin. Anna kannen kuivua hyvin.


8. vaihe
Rei'itä sivut rei'ittimellä tai saksilla. Voit käyttää apuna kynää ja paperia, johon olet merkannut reiät (reikien määrä riippuu kirjan koosta), jotta sivujen reiät tulevat tasaisesti. Rei'itä myös kansi.



9. vaihe
Sido kirja narulla. Sitoimistapoja on hyvin monta erilaista. Tässä on hyvin yksinkertainen tapa, jota itse käytin. Neula on hyvä apuväline tässä vaiheessa. Sido langanpätkät alhaalla yhteen ja tee varmuuden vuoksi useampi solmu. Sido aika tiukasti, etteivät sivut liiku. Langanpätkiin voi laittaa halutessaan helmiä tai muuta koristetta. 



10. vaihe
Kirja on valmis! 


Extra: 11. vaihe
Kannen voi halutessaan koristella. Tämän kirjan olen ottamassa seuraavalle matkalle mukaan ja siksi se ei ole runsaasti koristeltu (ettei koristeet irtoile laukussa tai tuo lisää painoa). Jotta tämä art journal pysyy menossa mukana, pyöräytin sen ympärille paksua narua. Tällä tavalla toivottavasti kynätkin pysyvät mukana.



Extra: 12. vaihe
Sisäpuoltakin voi tässä vaiheessa jo koristella ja pieniä taskuja voi lisäillä.





Toivottavasti tämä inspiroi sinuakin tekemään oman muistojen kirjan! Blogistani voi käydä kurkkaamassa aiemmin keväällä tekemäni ensimmäisen art journalin täältä.



5 kommenttia:

  1. Wau! tosi hieno kirjanen! tekee mieli heti mennä tekemään itsekin tällainen. jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ninarsku! Ihanaa kuulla, että inspiroiduit tekemään oman kirjan. <3

      Poista
  2. Eiköhän se multakin ala pikkuhiljaa idea päästä toteutukseen :D kiitos tutoriaalista <3

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!