Tekniikka: Gelatos-värit


Lyhyen ajan sisällä Faber-Castellin Gelatos-väripuikot ovat nousseet suureen suosioon. Gelatosit ovat vesiliukoisia väritikkuja, jotka on pakattu huulipunan/-rasvan tyyppiseen koteloon. Värivaihtoehtoja on kymmeniä. Nämä väripuikot ovat vahvan värisiä sisältäen paljon pigmenttiä. Värejä voi sekoittaa paperilla veden kanssa tai ilman.


Itse olen tykästänyt Gelatoseihin niiden monipuolisuuden takia. Näillä väreillä voi tehdä esimerkiksi hienoja yksilöllisiä korttipohjia tai värejä voi käyttää vesivärien tapaan. Gelatoseilla voi värjätä paperin lisäksi esimerkiksi puuta, joten värit toimivat erittäin hyvin vaikka vanerikuvioiden tai kirjaintarrojen värittämiseen.

Tätä juttua varten tein 4 erilaista korttipohjaa käyttäen Gelatoseja eri tavoin.
Paperiaskartelu, askartelu, kortit,

Kahteen sinisävyiseen pohjaan käytin gelatosin lisäksi embossausta. Leimasin ensin papereihin kuviota, ripottelin kohopulveria ja kuumensin kuviot. Tämän jälkeen värjäsin paperit kahdella eri metallinhohtoisella Gelatosilla värittäen aivan kuten väriliiduilla.

Paperiaskartelu, askartelu, kortit,

Värien sekoittamisessa/tasoittamisessa käytin kahta tapaa. Vasemman puoleiseen pohjaan käytin sormea. Väri leviää näin todella helposti ja väristä tulee hyvin vahva. Oikean puoleiseen pohjaan käytin vesivärisivellintä ja vettä. Näin väristä tulee haaleampi (vaikka ero ei näykkään valokuvassa kovin selvästi). Koska olin kohokuvioinut paperit kohopulverilla, leimauskohtiin väri ei tartu, jolloin kuvio tulee selvästi näkyviin (tarvittaessa kuviot saa vielä paremmin näkyviin pyyhkimällä pohjan esimerkiksi kostealla talouspaperilla).

 
Paperiaskartelu, askartelu, kortit,

Punaisissa pohjissa vasemman puoleisessa olen ensin tehnyt paperin pintaan kohokuviointitaskulla Big Shotin kanssa kukkakuvion. Kuvioon saa hauskaa eloa värjäämällä sen useilla eri Gelatos-väreillä (itse käytin kolmea eri punaisen sävyä). Värien levittämiseen käytin sormea.

Paperiaskartelu, askartelu, kortit,
 Oikean puoleiseen pohjaan käytin gelatoseja vesivärien tapaan.  Otin palan leivinpaperia ja väritin siihen hieman kahta eri sävyä saadakseni tehtyä juuri haluamani sävyt. Lisäsin väreihin paljon vettä ja käytin tätä leivinpaperin palaa palettinani maalatessani pohjaa haluamakseni. Näin pohjasta tuli eläväinen ja hempeän värinen.

Paperiaskartelu, askartelu, kortit,

Tässä muutama tapa käyttää Gelatoseja ja tapoja on vielä paljon lisää. Nämä värit ovat todella monipuoliset ja helppokäyttöiset.

 Hyppää tästä linkistä blogiini, jos haluat nähdä miltä näistä pohjista tehdyt valmiit kortit näyttävät!2 kommenttia

  1. Tosi kivat ohjeet ja hyvät kuvat! Haluaisin itsekin päästä kokeilemaan gelatoksia mutta en ole vielä saanut niitä hommattua eikä ole oikeastaan tullut missään vastaankaan..

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!