Digitarvikkeiden järjestäminen


Skärppäystarvikkeiden järjestäminen on aihe, joka kiinnostaa aina. Mitä pidempään skräppäystä on harrastanut, sen todennäköisempää on, että erilaisia tarvikkeita ja työkaluja on kertynyt suuria määriä.

Sama pätee myös digiskräppäykseen. Uusi harrastaja yleensä lataa ilmaistarvikkeita, tarvikkeiden määrä on kohtalainen ja ne helposti pidettyä järjestyksessä. Pikkuhiljaa kiinnostuksen syventyessä tarvikkeita tulee lisää ja lisää ja mukaan tulevat ehkä myös työkalut kuten siveltimet, actionit (makrot), stylet (tyylit) jne. Fontit tuovat oman lisämausteensa järjestämiseen ja tietysti myös valokuvat majailevat nykyisin kovalevyillä - näiden järjestämisestä en edes yritä puhua tässä.

Miksi käyttäisin aikaa digitarvikkeiden järjestämiseen? 


Päämääränä tarvikkeiden järjestämisessä on tietysti, että se helpottaisi itse skräppäämistä. Kun skräpätessä saa keskittyä luomiseen tarvikkeiden etsimisen sijaan, ollaan oikeilla jäljillä. Tarvikkeita järjestäessä kannattaakin pysähtyä miettimään mikä on sinun tapasi skräpätä – miten etsit tarvikkeita, aiotko ladata sivujasi nettiin, tarvitseeko sinun tietää mistä tarvikkeet on ostettu tai kuka ne on suunnitellut? Paljonko aikaa haluat käyttää tarvikkeiden järjestämiseen (koska se on luonnollisesti pois skräppäykseen käytettävästä ajasta)?

Digitarvikkeet voi järjestää lukemattomin eri tavoin ja kokeilemalla jokainen löytää oman tapansa. Olipa valitsemasi tapa järjestää tarvikkeet mikä tahansa, tärkeintä on aina säännöllisyys. Älä anna uusien tarvikkeiden kasaantua vaan järjestä ne mahdollisimman pian - mitä enemmän järjestettävää on kerralla, sitä ylivoimaisemmalta urakka alkaa tuntua. Ja muista: aika mitä käytät tarvikkeiden järjestelyyn maksaa itsensä takaisin kun systeemisi toimii. Skräppäys on helppoa kun tiedät mitä, mistä ja miten etsiä.


Esimerkkejä erilaisista tavoista järjestää tarvikkeita


Täysi kaaos


Ensimmäinen vaihtoehto on olla tekemättä mitään. Lataat tarvikkeita koneelle ja jätät ne latauskansioon tai ehkä korkeintaan siirrät johonkin toiseen kansioon... Tämä on erittäin huono vaihtoehto! Latauskansio täyttyy ääriään myöten ja pian et löydä kaaoksen seasta mitään. En suosittele.

Tarvikkeiden järjestäminen kansioihin


Kansiotyyppisessä järjestämisessäkin on monia eri tapoja. Tässä muutama esimerkki:

Kittien purkaminen erilleen

Lataat kitin ja sijoittelet sen eri osaset uusiin kansioihin tai järjestät värien mukaan: kukat, nauhat, kuviopaperit, punaiset, keltaiset, raidalliset, pallopaperit... Tämä voi toimia, mutta pidemmän päälle ollaan taas tilanteessa jossa kukkakansiosi on ylitsepursuava ja mikäli haluat tietää mihin kittiin koriste alunperin kuului, se saattaa olla vaikeaa.

Tarvikkeiden järjestäminen teemoittain

Jos skräppäät usein sivuja joilla on jokin selkeä teema, tämä voi olla järkevä tapa järjestää. Teemoja voi olla esim. joulu, syksy, koulu, tytöt, pojat jne. Tällöin kitit säilytetään kokonaisuutena tietyn teemakansion alle.

Tarvikkeiden järjestäminen suunnittelijan mukaan

Jos julkaiset sivujasi gallerioissa tai vaikkapa lehdessä, sinun on hyvä tietää kuka tarvikkeet on suunnitellut, jotta voit luetella käyttämäsi materiaalit. Kun tarvikkeet on järjestetty suunnittelijan mukaan, kirjanpito käytetyistä on materiaaleista helppoa.

Tarvikkeiden järjestäminen teknologian avulla


Yleisimmät skräppääjien käyttämät ohjelmat ovat ACDSee ja Lightroom, joissa tarvikkeiden metadataan kirjoitetaan halutut tägit, joilla tarvikkeita voidaan etsiä. Itse en ole tarkemmin tutustunut em. ohjelmiin, mutta netti on pullollaan tutoriaaleja aiheesta. Monet vannovat etenkin Lightroomin nimeen, joten jos koet että täggääminen on sinulle luonteva tapa järjestellä tarvikkeet, suosittelen kokeilemaan.



Mikäli sinua kiinnostaa miten minä järjestän digitarvikkeeni, klikkaa tästä blogiini niin kerron lisää :)



Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!