keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Kevyttä ja vetistä

Joulukorttiähkyä lieventämään ajattelin tähän sopivan jotain aivan muuta - jotain kevyttä ja vetistä.
 Selitykset ovatkin tarpeen, koska käsittelyssä on jotain ihan varmasti jokaiselle tuttua ja jokaisen kokeilemaa - siitä pitää jo peruskoulujärjestelmä huolta. Vesivärit. Itselle se kaikkein tutuin ja turvallisin maalausväline, mutta kuitenkin sellainen, joka oli viimekesään asti vähän unohduksissa. Nyt olen taas löytänyt vesivärit ja opetellut niillä uusia kujeita ja jekkuja, joista muutaman ajattelin tässä jakaa.

Vesivärissä itseä kiehtoo ja viehättää sen läpikuultavuus ja keveys. Sama keveys on myös haaste, sillä ollakseen kevyt tarvitsee vesiväri mielestäni ympärilleen tilaa - tavalla tai toisella. Itseä viehättää vesivärityöskentelyssä - etenkin märkää märälle tekniikassa yllätyksellisyys. Aina on hyvä muistaa, että vesiväri vaalenee kuivatessaan. Mutta nyt työhön...

Vetisissä tunnelmissa kun ollaan, kala on hyvä kuva-aihe. Lisäksi se on melko helppo. Haastankin teidät kommentteihin linkittelemään omat kokeilunne.

Ensin hahmottelen akvarellipaperille (Fabriano)  kalan ruumiin ja pyrstön ääriviivat.
Tämän jälkeen levitän pensselillä vettä kalan ruumiiseen ja pyrstöön. Tässä pyrin tarkkuuteen - vesiväri leviää vain alueelle, mikä on kasteltu.



Ensimmäinen väri (Indigon sininen) lisätään kasteltuun kalaan suuosasta taaksepäin. Tässä kannattaa hyödyntää myös paperin varovaista kallistelua/värin puhaltelua  - sillä väri pysyy nätisti märällä alueella. Ohuita viivooja kalan pyrstöön tein pensselin toisella päällä.
Lisään seuraavan värin  (Magneta) roiskimalla varovasti.


Roiskutan 3. värin (Cadnium yellow)

Kalan kuivattua lisään varjoja ja vahvistan reunat, ehkä muutamia yksityiskohtia lyijykynällä.



Viiimeistelen kalani usein valkoisella Uniball-kynällä tai Posca kynällä.

Mihin sitten kalan kuvaa käytän? Vaikka korttiin kuten täällä olevia kaloja olen käyttänyt.

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Ideoita paketointiin!


Kauniita paketteja on ihana tehdä, antaa ja saada. Kun saa huolella paketoidun paketin ja näkee, että sen tekemiseen on nähty vaivaa, tulee itselle hyvä mieli - se on merkki siitä, että antajalla on lahjassaan sydän mukana. 

Paketointi on mukavaa puuhaa, ja ainakin minä tykkään tehdä persoonallisia paketteja. Ne voivat olla lahjan saajan näköisiä tai paketin ulkoasu voi kertoa jotakin sen sisällöstä.
Lahjan voi kääriä paperiin tai kankaaseen, tai voit tehdä lahjapussit ja rasiat alusta alkaen itse. Paperin voi kuvioida leimaamalla, piirtämällä tai vaikka seulapainon avulla. Pakettikortti kruunaa ja viimeistelee ajatuksella paketoidun lahjan.

Innostu ja inspiroidu!

Suvi
Keräsin tähän muutamia ideoita tekemistäni paketeista ja pakettikorteista. Tykkään voimapaperin rouheasta ilmeestä ja kierrätysmateriaaleista kuten kirjansivujen hyödyntämisestä koristelussa. Ja psst. taikataikinasta syntyy kivat tagit! Lisää ideoita blogissani!

Jenni

Minä päätin tänä(kin) vuonna paketoida lahjat simppelisti ja käyttää paketeissa perinteisiä joulun värejä. Lahjat käärin voimapaperin tapaiseen kääreeseen, ja koristeissa käytin ripauksen punaista ja vihreää. Lisää kuvia paketeista löydät blogistani.

Anu-Riikka

Matti Myöhäisenä joulupakettien paketointi kuuluu ihan niihin kaikkein viimeisiin tehtäviin aaton aattona, mutta tämän pienen korulahjapussukan tein valmiiksi jo aikaa sitten. Siihen käytin itse saamaani paperipussukkaa, jonka tuunasin gelliprintatulla paperilla, stanssatuilla lumihiutaleilla ja nauhalla, joka toivottaa: Merry Christmas! kuten asiaan kuuluu.


Mukavaa joulunodotusta toivottaa Paperillan väki!

torstai 8. joulukuuta 2016

Tekniikkavinkki: Helppo maski maalarinteipistä

Hei!
Monella askartelijalla on käytettävissä jonkinlainen stanssauslaite, jolla leikataan kauniita paperileikkeitä. Kun yhtä kuviota on leikannut ja käyttänyt jo monta kertaa, saattaa kaivata uusia ideoita kuvioterän eli stanssin käyttöön. Tässä on yksi vinkki - nyt ei käytetäkään paperikuviota sellaisenaan, vaan käytetään stanssia maskin leikkaamiseen:


Helppokäyttöinen maski on sellainen, joka pysyy paikallaan, eikä päästä väriä valumaan maskin alle. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun käytetään värjäämiseen nestemäisiä värejä kuten suihkemusteita tai vesiväriä. Maskin tulee siis tarrata alustaansa, mutta olla kuitenkin helposti irrotettavissa värjäämisen lopuksi. Tällaisen maskin saa helposti tehtyä maalarinteipistä:

Jotta maalarinteipistä saisi tehtyä stanssista irtoavan, alustaan kiinnittyvän tarran, käytin teipin alla leivinpaperia. Stanssattavan maskimateriaalin tein päällystämällä leivinpaperin vaaka- ja pystysuuntaan liimatuilla maalarinteippisuikaleilla. Teippirivit olivat reunoistaan hieman päällekkäin, jolloin maski on kestävämpi ja irtoaa helpommin alustasta työn lopuksi.

Leikkasin kuvion stanssauslaitteella niin, että metallistanssin terä oli teippipintaa vasten. Kun olin irrottanut leikkeen stanssista, poistin taustalla olleen leivinpaperin, ja kiinnitin maskin työstettävälle kartonkipinnalle.


Maalarinteipistä tehty maski kestää monenlaista käsittelyä. Käytin töihini useita eri suihkemustevärejä ja vedellä laimennettua akryylimaalia, ja kuivasin värikerrokset kuumailmapuhaltimella ennen uuden värin lisäämistä. Kokeilin myös taustan värjäämistä Distress-musteilla, ja pinnan kuviointia leimaamalla. Onnistui helposti maalarinteippimaskin kanssa!

 
Blogissani on lisää kuvia korteista, joihin tekniikkaa kokeilin. Itse tekniikka oli todella helppo eikä tekemistä meinannut malttaa lopettaa millään - vauhtiin päästyä piti kokeilla aina vain uusia väriyhdistelmiä ja kuvioita!

Mukavia askarteluhetkiä toivottaen,
Paperillan Elina


keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Joulukortteja eri tekniikoin

Perinteisten joulukorttien sijaan voi kokeilla jotain vähän erilaista tänä jouluna. Paperillan tiimi antaa teille seuraavaksi muutamia hyviä ideoita. Joulukorttien taustana voi hyödyntää Gelli-levyllä maalattuja taustoja tai miksei kortti voisi olla joulupallo!


Tänä vuonna tein joulukorttien taustan Gelli-levyllä. Taustojen tekeminen levyn kanssa on hauskaa, mutta arvaamatonta, eikä yksikään printti ole samanlainen. Tämä tekee Gelli-tekniikasta kiehtovan - mutta myös turhauttavan. Tosin oppiminen ja harjoittelu kannattaa. Kortin koristeet ovat käsin leikattuja "joulupalloja". Kaksi on gessottuja ja musteella värjättyjä kirjan sivuja ja yksi on mustavalkoinen valokuva meistä. Jouluntoivotus on pallojen ympärillä. Tein muutaman vähän erityylisen vastaavanlaisen kortin. Nämä ja muutama välivaihekuva löytyy blogistani!

Marikakk

Tänä vuonna voisi läheisille laittaa kortit joulupallojen muodossa. Samalla saa kuusen koristeet.
Muovisiin palloihin saa kuvat ja nimikoidut tekstit näppärästi. Tein lisäksi modernit violetit pallot Molotov täyttöpullolla omaan valkoiseen joulukuuseemme. Kuvat lasisille ja muovisille palloille sekä modernimmalle menolle ostopaikkoineen löydät blogistani.

Jenni


Itse kokeilin tehdä vaaleanpunaisista gellipapereista joulukortteja. Vaaleanpunainen joulukortin värinä on minulle hyvin outo, mutta lopputulos ei ollut onneksi liian karkkimainen. Osa papereista oli suttua, osassa oli kivoja yksityiskohtia, mutta kaikki kelpasivat tällä kertaa. Päädyin embossaamaan papereita isorakeisella kohojauheella: roiskeita, leimausta ja muuten vain reunojen käsittelyä embossaamalla.

Lisää samalla tekniikalla tehtyjä kortteja löydät blogistani.

Taru
Tälläisen kortin väsäsin joulutervehdykseksi. Tämän kortin vaihekuvat löydät täältä!

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Monikäyttöiset vanhat kirjat

Tykkään käyttää vanhoja kirjoja askartelumateriaalina kortteihin ja muihin töihin. Vanhoissa kellastuneissa sivuissa on sitä jotain kivaa extraa ja itse innostun erityisesti vanhoista tiedekirjoista. Olen tehnyt paljon löytöjä kirjastojen ilmaishyllyiltä, mutta niitä voi löytää myös antikvariaateista tai kirppareilta. Kannattaa pitää silmät auki, koska ikinä ei tiedä, milloin se suuri aarre osuu kohdalle!

Tässä teille muutamia ideoita, mihin itse olen käyttänyt kirjoja.

Paperikukkia käyttäen sivuja sellaisenaan tai värjättynä värisuihkeilla


Paperikukkien ohjeita löytyy useampia netistä ja kirjoista. Itse käytin hieman muunneltua ruusuohjetta Denise Brownin Paper flowers -kirjasta. Blogistani löytyy enemmän kuvia erilaisista tekemistäni ruusuista.

Korteissa taustana


Tein värikkäitä kirjan sivuja Gelli-levyllä ja puiden lehdillä. Nämä toimivat kortin taustana. Toinen esimerkki on aiemmin esitelty isänpäiväkorttini, joka löytyy täältä.

Korteissa tekstinä, osittaisena taustana ja leimakuvan taustana


Tässä ATC-kortissa olen käyttänyt kirjan sivuja kolmella eri tavalla. Kirjoista saa paljon mielenkiintoisempia lauseita kuin valmiiksi ostetuista tarroista. Leimasin pojan kirjan sivulle, jolloin kuva sai enemmän tekstuuria kuin valkoisesta taustasta. Ja näin kuva ei myöskään (omasta mielestäni) tarvitse enää väriä. Kirjan sivut toimivat loistavasti myös osittaisena taustana. Tässä sivua on värjätty Distress Ink -musteella ja revitty sopivan kokoiseksi.

Kirjasta leikatut kuvat


Kirjoista voi myös leikata kuvia. Nämä kalat ovat vanhasta eläinkirjasta. Lisää kuvia ja ATC-kortit, joihin kalojen ylijäämät päätyivät, löytyvät täältä.

Itsetehdyn kirjan sivuina


Aiemmin keväällä tein ohjeet itsetehtyyn kirjaan Paperillan blogiin. Siinä käytin myös vanhoja kirjoja. Erityisesti taide- ja karttakirjat ovat loistavaa materiaalia siihen, koska niistä saa valmiiksi värikkäitä sivuja, joihin voi piirtää tai kirjoittaa päälle.

Art journal -kirjana


Kirja toimii itsenään jo edullisena art journalina. Lisää kuvia löytyy tästä art journalista täältä. Muutama vinkki, kun käyttää vanhaa kirjaa art journalina:
- valitse sidottu kirja, ei liimattu
- revi paljon sivuja irti
- liimaa kaksi tai jopa kolme sivua yhteen, jotta saat paksumpia sivuja
- gessoa sivut joko ohuesti tai paksusti riippuen siitä, kuinka paljon haluat, että teksti näkyy läpi


Lisää ideoita voi surffailla blogistani tai muualta netistä, lehdistä tai käsityökirjoista - niitä on loputtomasti! Kuulemme mielellämme myös ideoita lukijoilta. Millä tavalla olet käyttänyt kirjoja askartelumateriaalina?

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Vino pino kortteja

Jouluun ei ole enää kuin hiukan yli kuukausi. Askartelijan lempiaika mahdollistaa korttien tekemisen sarjana ja vaikka vähän itseään toistaenkin. Jokaiselle kortille löytyy nyt käyttötarkoitus ja saaja. Minulla on tapana laittaa postin perille vietäväksi yli kaksikymmentä korttia, ja mieluiten itse väkerrettyjä. Usein juuri joulukortit ovat eräänlainen sarja, jotka ovat jollain tavoin idealtaan samanlaisia ja joskus ihan toistensa kopioita.


Tänä jouluna joulukorteissani on uniikki vesivärikuva, jotka olen  maalannut sarjana sohvannurkassa, leikannut tai stanssanut sopivan kokoiseksi ja sommitellut kortteihin. Koristeet ja kuviopaperit vaihtelevat.


Kuvia korteista löydät blogistani.Tässä vielä lisää ideoita korttipinon kasvattamiseen.


Sarjatyönä tehtävät kortit helpottaa paljon joulukorttirumbaa kunhan ensin tekee tarvittavat alkuvalmistelut, niiden jälkeen korttien kasaaminen käy kuin leikiten! Lisää näiden korttien teosta löydät blogistani.


Jenni

Olen aina tykännyt käyttää korteissani kirjan sivuja. Vanhan nuottikirjan sivut sopivat ihanasti joulukortteihin ja luovat niihin vanhan ajan tunnelmaa. Vaihtelua näihin sarjakortteihin saa sydämen kuviopaperia ja väriä muuttelemalla. Ohjeet oman sydänjoulukortin tekemiseen löydät Pastellipäivä-blogistani.
 
Elina

Kun kortteja on tehtävänä isompi määrä, stanssauslaite nopeuttaa ja helpottaa kuvioiden leikkaamista todella paljon. Ja ihan muutamistakin elementeistä saa tehtyä näyttäviä kortteja!
Ohjeet tähän kuusenkoristekorttiin ovat blogissani. Kovin paljon näpertelyä ei tarvitse tehdä, ja kuusi korttia syntyi varsin lyhyessä ajassa!


maanantai 14. marraskuuta 2016

Joulutunnelman herättelyä - ja arvonta!

Hei!
Luminen maisema on vienyt ainakin omat ajatukseni jo jouluun ja joulun valmisteluun. Pian pitäisi miettiä, millaisia joulukortteja tänä vuonna lähetän - onneksi Pinterest ja muut netin idealähteet ovat pohdinnan apuna!

Paperillan porukka jakaa myös parhaat joulukorttivinkit sinulle - ensimmäiset korttivinkit on luettavissa täällä Paperillan blogissa tämän viikon keskiviikkona 16.11., ja jatkoa on luvassa 30.11. Pysy siis kuulolla!

Joulunalusaika on lapsille jännittävää aikaa, eikä aika tahdo välillä kulua millään. Olen koonnut Pinterestistä muutamia vinkkejä yhteisiin jouluisiin askarteluhetkiin. Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan alkuperäisen blogijutun ja ohjeet. Blogitekstit ovat vieraskielisiä, mutta ohjeiden kuvia katsomalla saa ideasta hyvin kiinni:



Paperirullasta tehty Frozenin Olaf
Paperirullasta tehty Olaf
Joulutontun paperilautasparta
Joulutonttu paperilautasesta
Helpot paperienkelit
Helpot paperienkelit


Maalilastuista askarrellut kuusikortit
Maalilastuista kuusikorteiksi
Paperinen kuusenkynttilä
Paperinen kuusenkynttilä
Piippurassitähti
Piippurassitähti


Villalangasta kieputetut koristeet
Villalankakoristeet
Sormenjälkilumiukot
Sormenjälkilumiukot
Petteri Punakuonot
Petteri Punakuonot


Jouluvaloköynnös
Jouluvaloköynnös
Kimaltavat tähdet
Kimaltavat tähdet
Paperista taitellut joulukuuset
Paperijoulukuuset


Lisää ideoita, vinkkejä, tarvikkeita ja valmiita käsintehtyjä lahjatuotteita voi hankkia myös Suomen suurimmilta kädentaitomessuilta: Alan ykköstapahtuma kerää jälleen kotimaisen käsityö- ja design-taituruuden 18.–20.11.2016 Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Lisätietoja messuista voi lukea täältä - Tampereella nähdään!


Haastan myös teidät, ihanat Paperillan blogin lukijat jakamaan mukavimmat jouluiset askarteluideat kanssamme. Linkitä alle kuva kortista, koristeesta, lahjasta tai muusta jouluisesta askartelutyöstäsi, niin voit voittaa Stampendouksen leimasinpaketin! Osallistua voi kuinka monella työllä tahansa, eikä työn tarvitse välttämättä olla uusi. Pääasia on, että työ on sinun itse tekemäsi.
Arvomme kolme palkintoa.
Osallistumisaika päättyy 14.12., jolloin on viimeinen päivä lähettää joulukortit joulupostimerkillä.

Onnea arvontaan!
t. Paperillan Elina

EDIT:
Kiitos kaikista ihanista jouluaskarteluvinkeistä! Arvonta on suoritettu, ja voittajat ovat:
Reetta, Pöydän kulmalla näpertelijä ja Marjut: Lähetättehän yhteystietonne sähköpostitse osoitteeseen paperillan.elina@kotikone.fi , niin laitan leimasinpalkinnot matkaan! 


keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Isänpäivä

Nyt kaikki isää, aviomiesta, pappaa, ukkia tahi taattaa muistaamaan, sillä isänpäivä lähestyy. DT-tiimimme loihti aiheeseen hyvinkin erilaisia kortteja teitä inspiroimaan. Millaisen kortin sinä suunnittelet tekeväsi isänpäiväksi?




Tein tänä vuonna kaksi täysin erilaista isänpäiväkorttia. Yhdessä kortissa käytin Gelli-levyäni ja puiden lehtiä, joiden avulla syntyi värikäs syksyinen tausta. Toisen omaan tyyliini "perinteisemmän" kortin löydätte blogistani!

Jenni


Tim Holztin "pelikorttiaskista" löyty muutama mieshenkilö, joten tästähän se lähti kehittymään. Paperit ovat Graphic45:sta ja rattaat Heidin korttipajan. Itse huomaan tekeväni miehisiä kortteja kovin usein vanhaan teemaan. Taitaa johtua erityisesti paperien tummemmasta sävytyksestä, joka kuin huutelee tekemään ukoille kortteja.


Isälle tulee monesti ostettua hyvä kirja! Kirja lahjasta saat vielä henkilökohtaisemman tekemällä kirjan kylkeen oman kirjanmerkin. Minä tein kolmen henkistä kirjanmerkkiä malliksi. Tarkemmat ohjeet löydät täältä!

Tämä vanhasta kirjasta tehty "veistos" toimii korttina ja jää muistoksi lipaston päälle pitkäksi aikaa. Voit kirjoittaa, piirtää tai vaikka lisätä valokuvan veistokseen. Ohjeet kuvineen löytyvät täältä!