Haluan digiskräpätä - mistä aloitan?


Digiskräppäys on monelle vielä vieras asia. Digiskräppäys pyrkii samaan kuin paperinen isosiskonsakin eli muistojen tallentamiseen kuvien, sanojen ja kauniiden tarvikkeiden avulla, toteutus vain tehdään tietokoneella. Jos ei ikinä ole digiskräpännyt, saattaa aloittaminen tuntua ylitsepääsemättömältä. Tässä vastaus muutamaan yleisimpään kysymykseen.

Mikä ohjelma? 

Mikä tahansa kuvankäsittelyohjelma, joka tukee tasoja. Digiskräppääjien keskuudessa yleisimmin käytetty ohjelma on Photoshop Elements jonka 30 pv ilmaisen kokeiluversion voi ladata TÄÄLTÄ.
Photoshop Elementsille on myös olemassa paljon digiskräppäystutoriaaleja, tosin suurimmaksi osin englanniksi.

Mistä tarvikkeet? 

Digitarvikekauppoja on netissä pilvin pimein, tyylistäsi riippuu mistä tulee oma lempikauppasi. Jos et halua satsata heti alussa maksullisiin tarvikkeisiin, ilmaisiakin löytyy, ihana valikoima löytyy esim. TÄÄLTÄ.

Kun ohjelma ja tarvikkeet on hankittu, mitä sitten? 

Sitten skräpätään! Avaa tyhjä kanvaasi (koko 12x12, 300 pixels/inch) ja ala asetella elementtejä haluamallasi tavalla, vain taivas on rajana. Digiskräppäyksessä on eräs ihana asia: Undo (PSE:ssä näppäinyhdistelmä cmd/ctrl + z) :) Eli mikään ei ole lopullista, aina voi palata taaksepäin ja korjata ”virheet”, mikään ei ole lopullista.

Mitä teen valmiilla sivuilla? 

Sivut voi tallentaa tietokoneen kovalevylle ja ihailla niitä sieltä. Sinänsä ok, mutta ei riittävää. Tärkeintä on tehdä varmuuskopiot kaikista vaivalla tekemistäsi sivuista (esim. ulkoiselle kovalevylle, DVD:lle, pilvipalveluun...). Tämän lisäksi suosittelen sivujen printtaamista sillä silloin sivut heräävät ”eloon”. Sivut voi printata esim. valmiina kuvakirjoina tai erillisinä sivuina. Erittäin suosittu digisivujen printtaaja on Persnickety Prints, jonka printtaamat digisivut ovat laadultaan erinomaisia ja hintakin on kohtuullinen.

Apua! En vain osaa! 

Usein asia selkiytyy, kun näkee toisen demoavan. Olen kuvannut pari digiskräppäysvideota, jotka ehkä antavat jonkinlaisen käsityksen mistä digiskräppäyksessä on kysymys. Missään nimessä nämä eivät ole ”tee näin” ohjevideoita vaan näyttävät vain minun tapani skräpätä.







Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!