"Mitkä ihmeen nahat?"

Kultaista keskiviikkoa Paperillan lukijat!Vielä on talvea jäljellä ja aikaa askartelupöydän ääressä puuhasteluun ennen kevään todellista puhkeamista ja aurinkokylpyjä.

Artjournaling ja mixedmediamaailmaan upotessani olen törmännyt varsin hauskoihin tulkintoihin vailinaisen kielitaitoni vuoksi. Yksi hyvä  esimerkki on ensikohtaamiseni - jonkin nettikurssin yhteydessä - termeihin gel skin ja tissue skin - ensimmäinen ajatukseni oli: "Mitkä ihmeen nahat?" Tarkemman perehdyksen jälkeen löysin tekniikan, joka on helppo, hauska ja valloittavan uniikki. Lisäksi se mahdollistaa jämämaalien ja pakkaussilkkipapereiden käytön ekologisesti "viimeiseen pisaraan".

Minulla ei yhä edelleenkään ole kunnon suomenkielistä sanaa korvaamaan skin termiä. Kyse on kuitenkin tauluissa, artjournalsivuissa tai muissa mixedmedia töissä käytettävistä värillisistä tekstuuripalasista. Kaupallisena näitä löytyy hylly tolkulla kuviopapereista ja serveteistä erilaisiin läpikuultaviin kuvioituhin papereihin (tissue wrap paper).

Silkkipaperista valmiit "tissue skinit"

Helposti silkkipaperista, vesiväristä, sabluunoista ja leimoista saat tehtyä upeita,  läpikuultavia papereita, jotka voit kiinnittää gel mediumilla tai tavallisella liimalla omaan työhön. Tämän linkin takaa löydät videot 1. ja 2. silkkipaperitekniikoista. Akryylimaalia voit käyttää hyvin samaan tapaan kuin vesiväriäkin (video 3.). Tällöin huomio kiinnittyy ainakin itsellä siihen, että valmiin paperin pinnat ovat aivan erilaiset riippuen siitä, miten päin sen lopulliseen työhön kiinnittää. Kuivumisen jälkeen voit helposti jatkaa työn työstämistä normaaliin tapaan. Mikäli haluat voit struktuuria lisätä sillä, että pyrit liimaamaan paperin mahdollisimman ryppyiseksi pinnaksi työhösi.
Lila perhospaperi on tehty kuvattua tekniikkaa käyttäen

Gel skin  on tekniikaltaan jos ei juurikaan haastavampi, niin aikaa vievempi (3 videota, täällä nekin). Loistava keino käyttää loppuun vanhat maalit. Lisäksi tämä tekniikka avaa ainakin itselläni mahdollisen luovuustulpan. Värin ja gelmediumin sotkeminen keskenään on kovin terapeuttista.
akryylimaali, gelmedium ja Vóila!

Tätä tekniikkaa on mahdollisuus laajentaa ainakin käyttäen struktuuripastaa, maalia ja gelmediumia sotkemalla.  Lisäksi voit halutessasi tehdä sabluunoiden avulla tietyn muotisia palasia. Muistisäännöksi kaksi tärkeää asiaa 1) jos mahdollista käytä hieman karheaa muovitaskua pohjana (sileään pintaan maalisotku liimautuu todella tiiviisti) 2) älä yritä millään tavoin oikoa kuivumisajassa, joskus se vaatii viimeisen kerroksen jälkeen jopa 24 tuntia!

Tässä on yksityiskohta isosta kanvastyöstä. Pallot lehden vasemmalla puolella ja ihmishahmo ovat gelskin tekniikalla toteutettuja. Kokonaisuudesssaan löydät työn täältä


Itse jatkotyöskentelen gel skinin kanssa joko niin, että leikkaan sen haluttuu muotoon kuten pallot yllä tai revin sopivan kokoisia palasi, jolloin reunoista ja siirtymistä tulee "luonnollisesti" epätarkkoja kuten alla olevassa "Katse" kanvasissa. Liimauksessa toimii itselläni ainakin parhaiten gelmedium.




Ihania struktuureita ja monimuotoisia mixedmedia töitä kevääseesi. Ehkä innostut kokeilemaan myös "nahkoja"!



Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!