Tyyliä vai ei?Mitä mietteitä sana tyyli sinussa herättää? Kuvastaako skräppäystyylisi tyyliäsi yleensä eli muistuttaako skräppisivujesi tyyli kotiasi ja pukeutumistasi?

Skräppäystyylejä on yhtä monta kuin skräppääjiäkin. Usein on vaikeaa tai jopa mahdotonta asettaa sivu johonkin tiettyyn tyylikategoriaan, sillä useimmat skräppääjät yhdistelevät eri tyylejä ja näin jokaiselle muodostuu pikkuhiljaa oma, tunnistettava "käsialansa".  Esittelen tässä muutamia suosittuja (digi)tyylejä ja laitan jokaiseen gallerialinkin sellaiselta skräppääjältä, joka mielestäni edustaa tyyliä parhaiten ja jonka töitä ihailen.

Perinteinen, paperiskräppäystä imitoiva tyyli

Tässä tyylissä valokuvat ovat pääosassa ja niitä käytetään paljon. Usein kuvat kerrostetaan paperien kanssa siten, että paperista muodostuu ”kehykset”. Sivussa on useimmiten myös otsikko ja tarinointia.

Kerrostettu tyyli

Kerrostetussa tyylissä sivulle kasataan rykelmiä valokuvista, papereista ja koristeista. Jos kyseessä olisi perinteinen paperisivu, sivut olisivat fyysisesti painavia, koska tavaraa on niin paljon. Tässä tyylissä tarvikkeet ovat ainakin yhtä tärkeässä roolissa kuin kuvat, tarinointia ei välttämättä ole lainkaan.

Taskuskräppäys

Project lifesta alkunsa saanut tyyli, jossa sivu kasataan muovitaskuihin tai digiskräppäyksessä templaatille, joka koostuu 4x6 (6x4) ja 3x4 (4x3) kokoisista kuvista ja tarinointikorteista. Sivut voivat olla joko yksinkertaisia tai koristeltuja ja tarinointia voi olla paljon tai vähän.

Clean & simple

Puhtaan yksinkertaisessa tyylissä käytetään usein vain yhtä valokuvaa. Tyhjää tilaa sivussa on paljon, koristeita käytetään vain vähän ja erittäin harkitusti. Jokaisella elementillä on paikkansa ja tarkoituksensa.

Art journaling

Vapaata, taiteellista ja rentoa skräppäystä, jossa ei välttämättä käytetätä kuvia lainkaan. Pyrkimys on ilmaista tai purkaa omia tunnetiloja tai vain sommitella ja tehdä sivua tekemisen ilosta.

Vapaa tyyli

Vapaa tyyli yhdistelee kaikkien tyylien parhaita puolia ilman tiukkoja sääntöjä. Sivujen rakenne on  usein kepeä ja siinä on valokuvia, tekstiä ja otsikko. 

Fantasia

En tiedä onko tämä tyyli jo vähän pois muodista vai onko tyyli yhdistynyt art journalingin kanssa? Fantasiasivuissa käytetään usein sadun- tai taianomaisia taustoja ja koristeita joihin liitetään tarkkaan taustastaan erotettu ihmishahmo (usein lapsen valokuva)... Fantasiasivuilla ei pyritä muistojen tallentamiseen vaan ennemminkin tarkoituksena on luoda taideteos. Sivuissa ei useimmiten ole tarinointia tai otsikkoa.
Aniko Nemes-Szalontai: http://scrapstacks.com/eagleszem
Klikkaa tästä blogiini ja katso miten minä määrittelen oman tyylini :) Samalla näet pari viikonloppuna skräppäämääni sivua, joista kumpikin edustaa eri tyylilajia.


Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!