Paperinukkeja!

Hei!
Wikipedia kertoo, että paperinukkeja on ollut olemassa niin kauan kuin paperia on ollut yleisesti saatavilla; Euroopassa jo 1600 luvulta lähtien ja Aasiassa jo vuosisatoja sitäkin aiemmin. Suomessa paperinukketuotanto alkoi 1920-luvun alussa.
Paperinuket ovat olleet edullisia lasten leikkivälineitä, ja ihmis- ja nukkehahmojen ohella paperista on leikattu leikkeihin erilaisia eläin- ja fantasiahahmoja. Tosin tietotekniikka on sähköistänyt myös paperinukkeleikit, ja virtuaalinukkeja puetaan paitsi internetyhteisöissä myös useissa erilaisissa tablettisovelluksissa. Toisaalta internetistä löytää nopealla haulla vaikka kuinka paljon tulostettavia paperinukkearkkeja, ja ehkäpä nyt olisi aika palata nuoruuden tunnelmiin ja tutustuttaa omat lapset näihin lapsuuden leikkeihin. Samalla voi itse muistella, kuinka hienolta tuntui nähdä juuri se oma julkkissuosikki aikakauslehden paperinukkesarjan jatkona!


Puettavien paperinukkien ohella paperista tehtiin myös sätkynukkeja, joiden raajat kiinnitettiin toisiinsa haaraniiteillä, ja joiden jalat ja kädet sai liikkumaan narusta vetämällä.
Hmm, onnistuisikohan sellaisen nuken tekeminen vielä?


Paperillan tiimi otti tämän hauskan kesähaasteen vastaan, ja tällaisia nukkeja taitavissa käsissä syntyi:
Minä innostuin tekemään Paperinukkea tuohon "sätkynukke"-malliin. Kiinnitin nuken heiluteltavaksi korttiin. Tuossa sen raajoja saa heilutella vapaasti oman mielen mukaiseksi :) Blogistani löytyy vaihe vaiheelta kuvia kuinka tällainen paperinukke valmistui. Tein itse paperinukkeen sabluunan, jonka saat sinäkin ottaa omaan käyttöösi KortteiluFlow- blogini kautta.


Anu-Riikka

Minun paperinukkeidea vei syntyessään aivan mennessään. Merenneitonukkeni istuu liitettynä artjournalaukeamaan. Nukesta tuli merenneito, koska jalkojen mittasuhteet muodostuivat ylivoimaiseksi esteeksi. Muutoin nukke lehtikuvan päälle maalattu. Innostuin asiasta niin, että tästä muodostui oikeastaan 3 nukkea ja 3 aukeamaa. ...jos haluat tietää miten, klikkaa tästä.


Sanne

Keräilen vanhoja paperinukkeja, ja välillä mukana tulee vaatteita, joille ei ole omistajaa. Olen säästänyt niitä askartelujuttuihin. Tein itselleni huoneentauluksi shadow boxin, jossa kastelen puun tainta ja mottona on "kun istutat puutarhan, niin uskot huomiseen". 
Paperinukkeidea sain minut miettimään, että miten voisi tehdä nuken mixedmediahengessä. Siihen inspiraation antoi minulle Priman leimat.... ja siitä idea sitten lähti.... täältä voit katsoa enemmän kuvia työstäni ja taustoja.
Paperinukkeni vaatteissa käytin hauskaa ja mielenkiintoista tapaa hyödyntää valmiita kuvia tekstiileistä. Myös vaatteiden kiinnitykseen löydät blogistani hyvän niksin!
Minä innostuin tekemään simppelin, hieman "naivistisen" paperinuken.
Kaikki nuken osaset olen värjännyt musteilla tuputtelemalla. Mekon leikkasin kuviopaperista, ja koristelin sen sitten pitsillä ja puolihelmillä. Kaavan oman nuken tekemiseen löydät blogistani.Millaisia paperinukkeideoita sinulla on jaettavaksi Paperillan lukijoille? Linkitä vinkkisi tähän:
2 kommenttia

Kiitos viestistäsi!