Lista: 10 välttämättömyyttä


Listoille on mukava kerätä erilaisia asioita. Niille on helppo tallentaa sellaisia tavaroita, ajatuksia tai unelmia, jotka ovat minulle tärkeitä juuri tässä ja nyt. Moni askartelija käyttää laatimiaan listoja inspiraation lähteenä ja myös skräppisivun tai minialbumin pääteemana. Aiheita voi keksiä loputtomiin - katso ideoita vaikka tämän linkin takaa.

Tällä kertaa omalle listalleni eivät kuitenkaan päätyneet kymmenen lasteni ilahduttavinta luonteenpiirrettä, kymmenen suosikkibiisiäni tai kymmenen unelmieni matkakohdetta. Jotta askartelupöydälläni ylipäänsä syntyisi jotakin, käden ulottuvilla tulee olla joukko tuttuja tavaroita ja tarvikkeita. Suurta osaa näistä tuotteista käytän lähes jokaisessa askarteluprojektissani, eli kyse on eräänlaisista paperiaskartelijan välttämättömyystuotteista. Tässä siis teille tärkeimpien askartelutarvikkeitteni lista, joita ilman mistään ei tule mitään:


1. Paperileikkuri


Jos tätä tuotetta ei olisi, monessa projektissa tuhraantuisi paljon aikaa suorien leikkausviivojen saksimiseen. Leikuriin mahtuu vaivatta 12" leveä arkki, eikä pyörivää leikkuuterää tarvitse usein vaihtaa uuteen. Isohkosta koostaan huolimatta tämä leikkuri kulkee mukana jokaiseen askartelutapahtumaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kyseessä on todellinen välttämättömyyksien ykkönen!


2. Hyvät sakset ja sormiveitsi

 Ei liene yllätys, että paperiaskartelijan tärkeiden tavaroiden listalta löytyvät hyvät sakset. Itselläni niitä on monia, mutta muutamiin tulee tartuttua toisia useammin. Sormiveitsi on lyhytvartinen askarteluveitsi, joka sopii omaan käteeni hyvin. Monessa skräppisivussani on kuviopaperista leikattuja kuvioita, ja juuri näiden leikkaamiseen käytän teräväkärkisten saksien sijaan mieluummin helposti hallittavaa sormiveistä.


3. Tacky Glue -liima


Hyvä liima liittää yhteen materiaalin kuin materiaalin, jolloin askartelupöydällä ei tarvitse olla rivistöä erilaisia liimapulloja. Tämä tuote on ehdoton suosikkini. Sopivan paksu liima ei valu minne sattuu, eikä liimauksen kuivumista tarvitse odotella pitkään.


4. Bilteman kaksipuoleinen teippi


Kuulun Bilteman vakioasiakkaisiin. Tosin ostoskoriin ei tartu autotarvikkeita, vaan monta rullaa leveää, kaksipuoleista teippiä. Varsinaisiin askarteluteippeihin verrattuna tämä teippi on edullista - yksi riittoisa rulla maksaa hieman yli kolme euroa. Teipin taustapaperi irtoaa helposti, ja leveästä teipistä saa leikattua helposti tarvittavan kokoisia paloja. Itse teippi on ohutta ja käytössä huomaamatonta. Ja liimapinta pitää takuuvarmasti.


5. Gesso ja tekstuuripasta


Gesso on mixed media -tekniikoista pitävän välttämättömyystuote. Sillä pohjustetaan kartonkia vesiväripintoja varten, vaalennetaan levotonta kuviopaperipintaa ja luodaan erilaisia tekstuureja. Jos tavoitteena on tehdä tarkkoja sabluunakuvioita, vaihdan gesson tekstuuripastaan. Käyttämäni pasta on valkoista, mutta sekoittamalla siihen akryylimaalia saan tehtyä haluamani väristä tekstuuripintaa.


6. Sabluunat
 

Erilaiset sabluunakuviot ovat tulleet tarvikevarastooni jäädäkseen. Käytän niitä yhdessä gesson, tekstuuripastan, akryylimaalien ja leimamusteiden kanssa, ja sabluunan avulla tehtyjä kuviopintoja näkee lähes kaikissa paperiaskarteluprojekteissani. Suosikkivalmistajia on useita, ja tuoteuutuudet aiheuttavat minussa aina lähes vastustamatonta ostopakkoa...


7. Kuumailmapuhallin


Kuumailmapuhallin on kiireisen ja kärsimättömän askartelijan välttämättömyystarvike. Oma puhaltimeni on aina töpselissä kiinni ja käden ulottuvilla,eikä maalin kuivumista tarvitse koskaan odotella pitkään. Aiempi puhaltimeni piti varsin kovaa meteliä, ja tämä hiljainen malli sopii hyvin tällaiselle yökyöpeli-askartelijalle. Muu perhe ei joudu heräämään myöhäiseen kohojauheen sulatteluhuumaan.


8. 'Ressaus'-työkalu


Paperin reunoja voi toki raaputtaa, repiä ja vanhentaa saksilla, veitsellä millä tahansa muulla terävällä työkalulla. Mutta kun on kerran kokeillut tätä Priman/Ingvild Bolmen ressausraspia, ei vanhaan ole enää paluuta: Työkalu sopii käteen erinomaisesti, ja eri pinnoilla/terillä saa helposti tehtyä juuri sellaista jälkeä kuin suunnitteli.


9. Distress-musteet ja musteenlevittimet


Hankin ensimmäiset vesiliukoiset Distress-musteeni pelkkää leimailukäyttöä varten. Vasta yhdessä musteenlevittimien kanssa niistä on tullut ehdottomia suosikkituotteitani: Leimaamisen lisäksi käytän Distressejä kohokuvioitujen kartonkipintojen värittämiseen, kartongin reunojen värjäämiseen ja erilaisten väripintojen maalaamiseen. Monikäyttöisillä musteilla voi myös värittää vaikkapa leimakuvia.


10. Ecoline-vesivärit


Vesivärien käyttö askartelussa on vaatinut hieman harjoittelua, mutta taitojen karttuessa on kasvanut myös into niiden käyttämiseen. Skräppäyksessä voi toki käyttää mitä vesivärejä tahansa, mutta itse olen tykästynyt Ecolinen nestemäisiin väreihin. Niissä on vahva pigmentti, ja käyttö on helppoa.


Tässä minun kymmenen askarteluvälttämättömyyteni lista - Linda listasi omansa täällä.
Mitähän työvälineitä tai tarvikkeita sinun listaltasi löytyy?


Mukavaa ja askarteluntäyteistä viikonloppua Sinulle!
t. Elina


3 kommenttia

  1. Kiinnostuin tuosta ressaus työkalusta. Oletko ulkomailta tilannut?

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtava postaus! Ja tuo Bilteman kaksipuoleinen teippi-idea menee kokeiluun ;) Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kyllä nyt on Billtemaan tutustuttava🙂

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!