Neljä valkoista, yhdeksän mustaa

http://www.papierstau.at

Kuinka monta erilaista mustaa ja valkoista kynää sinä omistat? Minulla on Tim Holtzin meikkipussi askartelupöydällä ja säilytän siinä melko suureksi kertynyttä valikoimaa valkoisia ja mustia kyniä - laskin ne ja niitä löytyi kokonaista 30 kappaletta. Puolustukseni sanottakoon, että osa kynistä on saman sarjan eri paksuisia yksilöitä. Käytän mustaa ja valkoista kynää paperiaskartelussa tämän tästä, joten pidän niitä aina käden ulottuvilla.  Tässä muutama suosikkini:

Aloitetaan valkoisista kynistä ylhäältä alaspäin:

Sharpie water based paint, white 
Vesipohjainen, mutta pysyvä (paperilla!) läpinäkymätön maalikynä. Ei leviä paperin läpi ja erottuu millä tahansa värikkäällä taustalla edukseen.  Hapoton, nopeasti kuivuva, haalistumaton. Tällä kynällä saa aikaan mahtavia kontrasteja mm. mustalle liitutaulupaperille, joka nyt on kovasti muodissa. Kynän sisällä on kuula ja kynää tulee ravistaa ennen käyttöä sekä terää painaa paperiin, jotta väri alkaa valua tasaisesti. Hyvä kynä myös mixed media töihin.

Pilot Choose 07, white
Geelikynä. Törmäsin tähän kynään ihan vahingossa kirjakaupassa ja otin heti yhden mukaan kotiin kokeiltavaksi. Olin positiivisesti yllättynyt. Väri on vedenkestävä ja haalistumaton. Internetin mukaan vain todella laadukkaat japanilaiset geelikynät saavat kylkeensä Choose-merkinnän. Kynän jälki on melko ohutta, kuula luistaa paperilla todella hyvin ja jälki on tasaista, eikä pätki edes nopeasti kirjoitettassa. Kynä oli yllättävän edullinen ja sen kuori on valmistettu 73% kierrätetystä muovista!! Choose sarjasta löytyy muitakin sävyjä. 

Sakura Gelly Roll Medium, white
Tämä on yksi ensimmäisistä hankkimistani geelikynistä. Hapoton ja kuivuu nopeasti ja haalistumaton kuten edellisetkin kynät. Jos vertaan edellisen ja tämän geelikynän jälkeä, niin edellisen jälki on mielestäni hiukan tasaisempaa, mutta myös tämä kynä liukuu paperilla hyvin ja jopa nopeasti kirjoitettaessa väri ei pätki. 

Signo uni-ball broad, white
Vielä yksi geelikynä, jota tykkään käyttää. Kuten edellisetkin, tämäkin kynä on hapoton, kuivuu nopeasti ja ei imeydy parin läpi. Kynän jälki on hiukan leveämpää kuin edellisten. Kynä liukuu paperilla todella hyvin ja jälki on tasaista. Tykkään käyttää tätä kynää doodling-kuvioiden tekemiseen, leimakuvien koristeluun sekä tekstien kirjoittamiseen. 

Internetti totesi, että geelikynillä voi jopa kirjoittaa suoraan valokuvan pintaan. Testasin kolmea edellistä tähän tarkoitukseen. Paras jälki tuli Pilotin ja Signon kynillä ja kaikki pysyivät kuivuttuaan valokuvan pinnassa sotkematta. Tein tämän jälkeen vielä ns. sormitestin, eli hankasin pintaa melko voimakkaasti sormenpäällä ja valitettavasti kaikki kolme väriä hankautuivat pois. Myös Sharpie maalikynä hankautui pois kun sitä sormella hinkkasi - tosin se vaati ehkä voimakkainta hankausta. En siis ihan 100% varmuudella uskalla luvata, että teksti ei ajan kanssa hankaudu ja sotke.

Nämä ovat siis tämänhetkisiä henkilökohtaisia suosikkejani valkoisten kynien valikoimassa - jos olet löytänyt hyvän kynän, jota ei tältä listalta löytynyt, vinkkaathan siitä kommenteissa, sillä sen juuri oikean valkoisen kynän löytäminen on monen paperiaskartelijan sydäntä lähellä.

Tällainen mustien kynien valkoima minulta löytyy kotoa: 

Smash kynä-liima-yhdistelmä
Tykkään tästä K&Companyn kynästä, koska siinä on liimapuikko toisessa ja musta fineliner-tussikynä toisessa päässä. Pidän sitä matkoilla ja skräppitreffeillä yleensä mukana. Haalistumaton ja hapoton.

Sharpie Twin Tip Permanent Marker
Kynässä on ohut ja paksu pää. Käytän todella paljon paksumpaa päätä. Muste on hapotonta, vedenkestävää, kuivuu todella nopeasti ja ei sotke eikä imeydy läpi paperista. Tykkään käyttää kynää mixed media töissä sekä rajaan valokuvien reunat kynällä. Kestosuosikkini mustien kynien joukossa.

Schneider Xtra Document
Ostin tämän kynän Cameon kynätelinettä varten ja olen todella tyytyväinen sen jälkeen. Kynä ei pätki, pallopää pyörii tasaisesti ja muste ei roiski ja jälki on tasaista. Hapoton, arkistointikelpoinen kynä.

Staedtler Pigment Liner 
Fineliner-tussikynä, sopii käytettäväksi viivottimen ja sabluunoiden kanssa. Pigmenttimustekynä, hapoton, vedenkestävä ja valmistaja sanoo kynän olevan myös "airplane-safe". Kestää siis ilmeisesti myös melkoisia paine-eroja. Ei imeydy läpi paperista. Käytän tätä kynää todella paljon journaling-tekstien kirjoittamiseen skräppäyksessä. Kyniä saa monella eri paksuudella ja niitä myydään myös seteissä. 

Rayher Folienstift
Rayher Hobbyn valmistama kalvokynä. Kuivuu nopeasti ja sopii siksi myös vasenkätisille, hapoton, ei sotke. Olen käyttänyt tätä kynää kun olen halunnut kirjoittaa suoraan valokuvan pintaan. Jos pintaa hankaa sormenpäällä, käy kuten edelle geelikynien kanssa, mutta en ole huomannut, että valokuva-albumin muovitaskuihin väri olisi tarttunut.

Copic Sketch pen, musta
Alkoholipohjainen muste, imeytyy tavallisesta paperista läpi. Tarkoitettu luonnosten yms. piirustusten tekoon. Monen ammattilaisen suosikki. Sopii hyvin mm. leimakuvien väritykseen. Minä käytän tätä mustaa kynää myös hyvin usein mm. valokuvien reunojen rajaukseen sekä helmien ja koristeiden väritykseen.

Faber-Castell Ecco pigment 
Vedenkestävä, fineliner-tussikynä, haalistumaton. Samat hyvät ominaisuudet kuin Staedlerin Pigmet Linerilla, vain eri valmistaja. 

Uni-ball eye, musta
Kuten Schneiderin Xtra Dcument-kynä. Pallopääkynä, vedenkestävä muste, ei pätki, tasainen jälki. Osa sarjan väreistä ei ole vedenkestäviä, mutta musta on.

Faber-Castell PITT artist pen, S
Fineliner-tussikynä. Sopii samoihin käyttötarkoituksiin kuin Ecco pigment ja Staedtler Pigment Liner. Vedenkestävä, haalistumaton, hapoton, hajuton. 

Tässä siis valikoima kyniä, joita tykkään käyttää. Silti aina uudessa kaupassa käydessäni vilkaisen heidän kynävalikoimansa ja jos löydän uuden tuttavuuden, yleensä hankin sen testattavaksi kotiin. Mainittakoon tässä myös, että olen vasuri, joten kynän laatu on minulle jo senkin vuoksi hyvin tärkeä asia. On kurja pilata hyvä työ vain siksi, että kynä sotkee. Valkoisia maali- ja geelikyniä käyttäessäni yleensä pistän paperin niin vinoon, että voin kirjoittaa alhaata ylöspäin. Näin musteelle jää aikaa kuivua kunnolla ennen kuin siirryn seuraavalle riville ja käsi ei vahingossa sotke kirjoitusjälkeä. 

Olisi mielenkiintoista lukea tiedän kynäsuosikeistanne, joten laittakaa toki tänne listaa teidän omista lemppareistanne!!


http://www.papierstau.at

2 kommenttia

 1. Hih. Minulla on noista valkoisista nuo kaksi alinta käytössä. Signon Uni-ball on tämän hetken lemppari peittävän valkoisen jäljen vuoksi.
  Mustista taas minulla ei ole mitään noista :D Käytän eniten mustista kynistäni Gelly Roll:n, Neopiko-linen ja Pigma Micron archival Ink kyniä. Eri paksuisia kärkiä löytyy noissa kynissä useita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos vinkistä - täytyypä käydä vielä nekin vilkaisemassa :)

   Poista

Kiitos viestistäsi!