Vanhojen kirjojen uusi elämä

Kirpputorit, ja kenties omat kirjahyllytkin, notkuvat nykyään vanhoista kirjoista. Kirppiksiltä löytää tietosanakirjoja, romaaneja parilla eurolla. On vara valita kirjoja, joissa on kuluneet, kauniit kannet. Tein tällaisista kirjoista kaksi askartelua: ns. roomboxin ja onnittelukortin.

Roomboxin teko aloitetaan kirjojen valinnalla ja suunnittelemalla, minkä kokoisen boxista haluaa ja mitkä kirjat tulevat päätyihin. Seuraavaksi liimataan esimerkiksi Erikeeperillä kunkin kirjan reunat kiinni. Liimaa kannattaa laittaa melko runsaasti, etteivät sivut ala purkautua sahauksen yhteydessä. Päätykirjojen  ulospäin aukeavat kannet pitää jättää liimaamatta laittamalla muovi kannen väliin.
Seuraavaksi kirjojen kansiin piirretään sahausta varten sisäaukon ja ikkunan koko. Kannattaa tehdä sabloona, niin kaikista aukoista tulee saman kokoiset. Päätykirjojen kansiin, jotka jäävät uloimmaisiksi ei piirretä, eli niitä ei sahata. Sahauksen jälkeen kirjat liimataan peräkkäin suunniteltuun järjestykseen ja laitetaan mieluusti puristukseen.
Sisustaan tehdään pahvista seinät, lattia ja katto peittämään ruovia sahausjälkeä. Päätykanteen voi tehdä oven tai jättää molemmat päätykannet ehjiksi. Omaan boxiini loin Jane Austenin kirjoitushuoneen. Piano on tehty pahvista ja käsitelty Tim Holtzin alkoholimusteella.


Onnittelukortti onnistuukin sitten ilman sahaa; mattoveitsellä saa leikattua sivut irti. Tässäkin ensin reunojen liimaus ja etukantta ei liimata ja kuivumisen jälkeen sivujen irrottaminen veitsellä. Aukko voi olla minkä kokoinen tahansa. Omaani halusin mahdolisimman ison.Tämän kortin saa puutarhaharrastaja. Tein aiheeseen liittyviä miniatyyrejä ja paperista kukkia. Sisustan koristelemisessa voi antaa mielikuvituksen lentää!Lisää blogissani Sannen Vintillä ja saman nimisellä Facebook-sivullani. Toivottavasti tämä innosti kierrättämään kirjoja askartelukäyttöön!
4 kommenttia

 1. On kyllä upeita, ei näe ihan joka päivä.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.

  VastaaPoista
 2. Kertakaikkisen ihana idea...
  Kirjat on ahkerassa käytössä minullakin - lähinnä albumeihin "löydän" niistä kaikenlaista
  - joskus oikein etsin tietynlaisia kirpparilta - tämä oli kyllä loistoidea, joka poikii taatusti uusia ideoita! Ihanaa ja inspiroivaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!