Teksturointivälineistöä


Minä olen hurahtanut tässä viimeaikoina skräppäämiseen. En kuitenkaan osaa kovin hyvin käyttää papereita koristeena vaan minun tyyliini sopivasti tykkään sotkea taustat enempi "mömmöillen" ja väreillä. Tykkään rakentaa leiskojen pohjiin kolmiulotteisuutta värien lisäksi siis erilaisilla massoilla ja välineillä. 


Tekstuuripasta?

Markkinoilta löytyy tekstuuripastoja tai vastaavia aineita pilvin pimein. Esimerkiksi lumiaine, molding paste, texture paste, kohopasta, embossing paste pääsevät minun kategoriassa erilaisiin tekstuuripastoihin.  Tässä viidakossa itsellänikin on monesti sormi suussa. Perusjuttu kaikissa on kuitenkin se, että pastalla saa nostettua tasaiseen pintaan jonkinnäköistä uutta efektiä ja kolmiulotteisuutta. 

Olen löytänyt askarteluun liittyvinä esimerkiksi värillisiä, värittömiä, sileitä, tiiviitä, huokoisia, kimaltavia, rouheisia, kuumennettavia, krackletta tekeviä tekstuuripastoja erilaisiin tekniikoihin. Kun pastassa on itsessään jo luonnetta niin itse tekstuurien tekeminen onnistuu ilman suuria välineitäkin. Riippuen siitä millaista pasta on, saa sillä rakennettua eri paksuuksia ja erilaisia pintoja. Erilaiset pastat myös voivat olla itsessään värillisiä, jolloin niitä voi käyttää viimeistelyyn antamaan työhön tekstuurin lisäksi myös väriä tai sitten pastana voi olla valkoinen tai jopa väritön massa. Pastat ottavat myös jokainen eritavalla erilaisia värejä vastaan, joten näinkin pastat tekevät pohjiin erilaisia efektejä. 

Tekstuuria voi rakentaa myös vaikka erilaisilla liimoilla ja gessolla, jolloin pinta ei nouse niin korkeaksi tai vaikka akryylimaalilla ja lisäämällä sidosaineeseen esimerkiksi perunjauhoa tai helmiä. Eli kaikenkaikkiaan tekstuuripastoissa ei ole yhtä ja oikeanlaista vaan testaamalla ja kokeilemalla löytyy ne omimmat ja omiin juttuihin sopivat. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kahta samanlaista pastaa ei ole, ja kuitenkin kaikille on oma paikkansa.

Testuuripastan kanssa leikkimiseen liittyy luontevasti erilaiset sabluunat ja maskit, joiden kanssa minusta tekstuurin kanssa leikkiminen on helppo aloittaa. Esimerkkinä täältä löytyy yksi Minnan tekemä postaus kortista, jossa on käytetty sabluunaa ja värjättyä kohopastaa.

Itse käytän töissäni jonkin verran erilaisia tekstuuripastoja ja leikin paljon erilaisten välineiden kanssa. Sabluunat ja maskit välillä kylästyttävät ja sotken mieluusti pastaa ihan jollain muulla välineellä. Lempparipastani on perus valkoinen tekstuuripasta (Daler-Rowneyn system3 Texture Paste), joka toimii minun käsissäni niin kuin haluan. 

Teksturointivälineitä?

Tähän juttuun en kuitenkaan listannut pastoja (vaikka vähän niin teinkin;)) vaan halusin kokeilla erilaisia tapoja käyttää tasaista valkoista tekstuuripastaa. Tekstuuripastan kanssa pääsee hyvin alkuun vaikka vanhan jäsenkortin tasaisella raunalla tai sitten maskin ja palettiveitsen kanssa. Haastoin kuitenkin itseäni katsomaan pöydällä lojuvaa tavaraa sillä silmällä ja testailin lopulta siis tällaista välineistöä pastani kanssa:


Palettiveitsi
Tekstuuripalettiveitsi
Kampa
leikattu jäsenkortti
Juuttikangas
Leimasimet
kohokuvioitu vanerinpala
Liimapullo
Kynäkotelon kansi.

Ja tässä esimerkkinä kampa, jolla olen tehnyt kosteaan pastaan vetoja:


ja jäsenkortin leikattu reuna:
Vinkit kuinka tuo yllä olevan Minä Itte-leiskani pohja on tehty ja kuvat millaista jälkeä noista muista välineistä sain aikaiseksi löytyvät kortteiluflow -blogistani.

Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!