Valokuvauskoulu
Blogissani on meneillään valokuvauskoulu ja tämän kerran aiheena on valokuvan sommittelu.

Vaikka kameran säädöt ovatkin mielestäni tärkeitä hallita, on kuvaamisen ilo kuitenkin se asia, miksi itse kuvaan. Skräppäyksen myötä aihepiirini on laajentunut ja kuvaamiseni on muuttunut. Asia, jonka selkeimmin näkee kuvistani, on niiden yksinkertaistuminen. Nykyisin mietin hetken mitä haluan kuvata, millainen tausta on ja minkälaisen tunnelman haluan tallentaa sen sijaan, että syöksyisin suin päin ottamaan kuvaa.

Valokuvissa sommittelua kannattaa miettiä samalla tavalla kuin skräppäyksessä, mixed mediassa tai korttien tekemisessä. Sommittelulla tarkoitetaan kuvan rakentamista niin, että siinä olevat elementit on sijoitettu niin, että kuva on tasapainossa. Harmooninen kokonaisuus saadaan aikaan luomalla sopivia jännitteitä, liikettä ja lepoa sopivassa suhteessa. Kun sommitelma on tasapainossa syntyy katsojalle vaikutelma siitä, että kaikki elementit ovat oikeilla paikoillaan. Mielenkiintoa työhön saadaan aikaan kun väri, sisältö, rakenne ja tunnelma tukevat toisiaan ja kun ne on sijoitettu kuvaan toisiinsa nähden sopivasti.

Kun mietit kuvan sommittelua niin ajattelen kuvan etuosaa, keskiosaa ja taustaa. Onko jokaisella tasolla jotakin kiinnostavaa? Harkitse mitä otat mukaan kuvaan ja mitä jätät sen ulkopuolelle. Yksinkertaista!
Sommittelussa on muutamia asioita, joita kannattaa vältää. 

  • Häiritsevät elementit kuvan reunoilla. Katso kuvaa ja mieti, onko reunoilla jotakin, mikä vie turhaa huomiota kuvan kohteelta.  
  • Kuvattavan kohteen tausta. Erottuuko kohde taustasta? Tukeeko tausta kuvan kohdetta ja haluttua vaikutelmaa? Joskus kohteen takana on elementtejä, jotka sulautuvat kuvan pääkohteeseen. 
  • Häiritsevät linjat. Kasvaako henkilön päästä puu? Korvasta aita?
Pystyykö ylimääräiset pyykit, henkilöt, autot, esineet siirtämään vai pystytkö itse liikkumaan niin, että häiriötekijät eivät näy kuvassa? Kokeile erilaisia kuva kulmia, äläkä pelkää pyytää kuvattavaa kohdetta siirtymään. Mieti myös kameran mahdollisuuksia ongelmatilanteissa, auttaisiko pienempi syväterävyys? Osan näistä ongelmista voi myös korjata kuvankäsittelyllä.

Lue lisää valokuvan sommittelusta blogistaniEdelliset valokuvauskoulun osat löydät täältä.

Mukavia hetkiä valokuvauksen parissa!
Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!