Painokuvioita paperilla


Kankaanpainomenetelmää voidaan käyttää kankaan lisäksi myös muihin materiaaleihin, mm. paperiin. Itse painaen saa aikaan persoonallisia papereita, kortteja ja vaikka lahjapaperia. 

Tämä tekniikka sopii ehkä parhaiten juuri teille, joilla kaapeista jo löytyy kankaanpainovälineitä: seuloja ja painopastoja (=kangasvärejä). Mutta toisaalta materiaalit eivät kuitenkaan ole kovin kalliita hankkia ja alkuun pääsee muutamalla tuotteella. Lisäksi samat tuotteet käyvät sitten myös kankaan kuvioimiseen.

Tarvitset: 
1. Valmiita painovärejä tai itse sekoittamalla painoemulsiota/peittopastaa ja väripigmenttejä.
2. Sekoituskippoja ja lusikoita
3. Raakkeli eli lasta värin levittämiseen
4. Seula, joko valotettu tai avoseula


Valotetun seulan tekeminen vaatii jo reilusti enemmän tarvikkeita ja hankintoja. Valotetut seulat valmistuvat pimiössä ja niiden tekemiseen tarvitaan erityinen UV-valaisin. Mutta avoseulalla pystyy tekemään monenlaisia kuvioita sabluunan avulla. Avoseula rakentuu helpoiten puisen kehyksen ja tekokuituisen voilee-kankaan avulla. Lisää seulan teosta täältä.


Yläkuvassa paperi on kuvioitu avoseulan avulla. Seula asetetaan paperin päälle ja seulakankaan päälle lusikoidaan painoväri, joka levitetään raakkelin avulla. Oikeassa yläkuvassa asettelin paperin päälle stanssattuja paperikuvioita. Painoväriä levitettäessä paperikuviot estivät värin siirtymisen näihin kohtiin. Nämä värjääntyneet paperikuviot voi sitten myöhemmin käyttää askarteluissa.


Kankaanpainovärejä voi käyttää myös sumuttamalla, paperiin painettaessa sekoitin pigmenttitipan suoraan veteen ja suihkuttelin paperiin väriä. Kangasta kuvioitaessa veden sijasta käytetään ruiske-emulsiota, joka on juoksevaa peruspainopastaa, se käyttäytyy kankaalla vesivärin tapaan.


Kankaanpainoväreillä painettaessa kerroksia voi tehdä oikeastaan miten monta vain, kunhan muistaa antaa kerrosten kuivua välillä. 
Tässä kuvassa olen lopuksi painanut valotetulla seulalla taloprintin, kiemurakukkaset ja ornamenttikuvion pohjavärin päälle. Peittoväreillä painettaessa voidaan painaa valkoista mustalle, mutta peruspainopastalla painettaessa se ei onnistu.


Valmiista painetuista papereista voi tehdä kortteja, tai käyttää papereita muulla tavoin askarteluissa. Itsetehty lahjapaperi on myös kiva idea toteuttaa.


Painojäljen voi halutessaan kuumakiinnittää silitysraudalla (ilman höyryä leivinpaperin lävitse). Esimerkiksi painetut paperiset kassit ja lahjapussukat on hyvä kuumakiinnittää, jotta värit eivät pääse valumaan sateen sattuessa.


Tähän tekniikkaan on hyvä käyttää kaapeissa pyörivät ylimääräiset painopastajämät, jotka muutoin saattaisivat joutua roskiin. Painopastatkin saattavat ajankuluessa pilaantua, joten hieman jo "osumaa" saaneet värit voi vielä käyttää hyödyksi papereiden kuvioimisessa.

Tekemisen iloa!
Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!