Skräppäystä templaatin avulla


Eräs helpoimpia tapoja tutustua digiskräppäykseen on skräpätä sivu templaatin avulla, vaikka templaattien käyttäminen sopii myös kokeneille digiskräppääjille. Templaatti on resepti, jonka avulla sivun eri elementit löytävät helposti oman paikkansa. Kuten ruoanlaitossa, myös skräppäyksessä resepti antaa vain yleiset suuntaviivat, joita noudattamalla kyllä pääsee hyvään lopputulokseen - vielä parempaan tulokseen pääsee, kun lisää reseptiin hieman jotain omaa. Templaatti on siis vain ohjenuora, jota saa vapaasti muokata. (VINKKI: Vaikka et olisikaan digityyppiä, templaattia voi käyttää myös luonnoksena paperiselle skräppisivulle.)

Digitemplaatti eroaa perinteisestä paperiskräppäyksen luonnoksesta siten, että templaatissa on kaikki tasot erillään toisistaan. Kun avaat templaatin, näkymä on tämä:

Alimmaisena on taustapaperi ja päällimmäisenä koristeet, ihan kuten paperisessakin sivussa. Sitten vain kerros kerrokselta lähdetään ”täyttämään” sivua. Photoshop Elementsissä templaatin avulla skräppäämisessä on helpointa käyttää tasomaskeja (clipping masks) eli esim. kuviopaperi liitetään templaatissa olevaan kuviopaperitasoon tasomaskin avulla klikkaamalla cmd+g (mac) tai ctrl+g (pc). Joskus templaatissa oleva taso osoittaa vain elementin paikan jolloin templaatissa oleva taso poistetaan/piilotetaan ja tilalle laitetaan oma elementti esim. tarinointi. Hanna on tehnyt hyvän suomenkielisen ohjevideon templaatin avulla skräppäämisestä, löydät sen TÄÄLTÄ.


Tässä minun sivuni, jonka skräppäsin templaatin avulla. Noudatin templaattia muuten aika uskollisesti, mutta lisäsin vähän maaliroiskeita, lankasyheröitä ja kynäriipusteluita lisäämään kolmiulostteisuutta ja särmää sivuun.
Käyttämäni tempalaatin voit ladata TÄÄLTÄ. (Avaa zip, valitse tiedostomuoto psd tai tif, riippuen siitä kumpaa tiedostomuotoa kuvankäsittelyohjelmasi tukee.)  Mikäli innostut skräppäämään tämän templaatin/luonnoksen avulla, olisi mukava nähdä työsi - kommentoithan tähän postaukseen niin tulen katsomaan sinun tulkintaasi :)
Tarvikkeet: 
Pink Reptile Designs: Simple Things paperit & koristeet, Friends Will Be Friends kirjaimet, Splatter Brushes no.1 maaliroiskeet 
Valorie Wibbens: Art Theory 101 riipustelut, By The Thread lankasyheröt
fontit: KG Strawberry Limeade, Crash Numbering, Thirsty Script
ohjelma: Photoshop Elements 11

1 kommentti

Kiitos viestistäsi!