Paperillan Valokeilassa: Taava ja TaavaNainen!Paperillan uusi Valokeilassa-sarja tuo esille suomalaisia askartelu- ja käsityöalan yrittäjiä. Kerran kuussa tutustumme yhteen yritykseen sekä sen tuotteisiin ja palveluihin. Saamme myös lukea ihmisistä yritysten takana ja kurkistaa suomalaisen kädentaitoyrittäjän elämään. 
Jokaiseen Valokeilassa-sarjan juttuun liittyy myös haaste, joka on suunniteltu yhdessä valokeilassa olevan yrittäjän kanssa. Tervetuloa mukaan! 

Sarjan ensimmäisessä osassa tutustumme TaavaNaiseen. Annetaan siis puheenvuoro Taavalle:

"Yritykseni nimi on TaavaNainen, eli nimi kuvaa minua itseäni, Taavaa. Kaikki alkoi korttien teosta yli kymmenen vuotta sitten – käsintehdyille korteille oli kysyntää ja harrastus muuttui työksi miltei puolivahingossa. Perustin yrityksen vuonna 2005, ja blogiani TaavaNainen ja Riiviö aloin kirjoittaa vähän sen jälkeen. Nykyään elätän itseni käsityöyrittäjänä ja tapahtumajärjestäjänä. Joskus tarvitsen tapahtumiin ulkopuolisia keikkatyöntekijöitä, mutta vakituista henkilökuntaa ei minulla ole. Teen yhteistyötä monien suomalaisten käsityöalan yrittäjien kanssa, sillä yhdessä olemme isompia ja vahvempia ja saamme sekä toiminnallemme että tuotteillemme enemmän näkyvyyttä.

Ennen TaavaNaisen perustamista ehdin työskennellä Fazerilla 24 vuotta. Työura Fazerilla alkoi suoraan koulun penkiltä ja päättyi uudelleenkoulutukseen, sillä vaikea olkapäävamma ei mahdollistanut enää jatkamista vanhassa työssäni. Opiskelin taloushallinnon merkonomiksi, koska halusin opintojen hyödyttävän myös yritystoimintaani. Lisäksi näkisin kolmen vuoden opintojen aikana, pystynkö elättämään itseni yrittäjänä. Opinnot ovat saaneet nyt myös jatkoa, mutta siitä kerron lisää sitten valmistuttuani.

Kymmenen vuoden aikana TaavaNaisen tuote- ja palveluvalikoima on kasvanut käsintehdyistä korteista, ja yhtä ja toista on vuosien varrella tullut matkaan mukaan. Tällä hetkellä järjestän Leimailutaivas ja Helmiplaneetta® -messuja, valmistan myyntiin erilaisia kortteja, rasioita ja koruja, opetan kansalaisopistossa sekä pidän askartelukursseja työhuoneellani. Nukkekotitarvikkeet ovat uusin aluevaltaukseni, vaikka minulla ei ole omaa nukkekotia – vielä.


Työhuoneeni sijaitsee Helsingin Kontulassa, Sirrikujalla. Samassa rakennuksessa toimii mm. pari nettikauppaa, tilitoimisto, tulkkauspalveluyritys ja ompelimo, ja yritykseni tila on pieni koppero muiden joukossa. Talon yrittäjien yhteiskäytössä oleva kokoushuone tarjoaa kuitenkin kelpo puitteet askartelukursseille, ja toivotan sinne tervetulleeksi myös vierailevia opettajatähtiä. Työhuoneputiikkini on avoinna keskiviikkoisin klo 14-18 sekä sopimuksen mukaan. Koska työni on luonteeltaan liikkuvaa, kannattaa puodille lähtiessä aina soittamalla tai viestittämällä varmistaa, että olen paikalla. Virallista verkkokauppaa ei minulla ole, ja puodin valikoima on parhaiten nähtävissä työhuoneellani. Osa tuotteista on myynnissä myös blogissani, ja tuotteita näkee myös TaavaNaisen Facebookissa ja Instagramissa. Koru- ja paperiaskartelutarvikkeita on myynnissä aika vähän, sillä näissä tuoteryhmissä valikoimani liittyy lähinnä pitämiini kursseihin. Nukkekotipuolelta löytyy mm. astioita, saranoita ja erilaisia työvälineitä. Pidän aika pientä valikoimaa, mutta asiakkaiden toiveet pyrin täyttämään mahdollisimman nopeasti. Seuraan, mitä alan trendeistä kirjoitetaan, ja tykkään lukea juttuja uutuustuotteista.Pidän kursseja myös työhuoneeni ulkopuolella esim. yrityksissä tai kerhotiloissa, ja räätälöin kurssisisällöt asiakkaiden tarpeiden mukaan. Olen mm. käynyt pitämässä tyky-päiviä sekä opettanut joulukorttien ja heijastavien korujen tekoa. Kursseillani on myös tehty hääaskarteluja kutsuista koristeisiin, ja tutustuttu erilaisiin leimailu- ja korutekniikoihin. Asiakkainani on ollut polttariporukoita, yritysten vapaa-ajankerhoja ja askartelusta kiinnostuneita yksityishenkilöitä. Otathan rohkeasti yhteyttä, niin mietitään, mitä voisimme yhdessä tehdä!
Jos aikataulut antavat myöden, teen messuilla demoja myös muille yrityksille.

TaavaNaisen myötä elän myös jonkinasteista kiertolaiselämää. Esimerkiksi viime vuonna matkapäiviä erilaisissa tapahtumissa kertyi noin 200, ja vein askartelu- ja nukkekotitarvikkeitani pääkaupunkiseudun tapahtumien lisäksi mm. Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Forssaan, Savitaipaleelle ja Rovaniemelle. Tapahtumien lisäksi olen myynyt tuotteitani kahdessa Helsinkiin avatussa pop up -kaupassa; elokuussa Esplanadilla ja marras-joulukuussa Hakaniemen hallissa. Kuulun Suomen Käsityöyrittäjät SKYT ry:ön, ja toimin sen varapuheenjohtajana. Yhdistyksen toiminta on ollut käynnissä useamman vuoden, mutta varsinainen perustamiskokous pidettiin viime syksynä.


Aika moni tapahtuma on jo vakiintunut vuosiohjelmaani, mutta tärkeimpiä niistä ovat toki omat Leimailutaivas ja Helmiplaneetta® -messut. Nämä tapahtumat eroavat perinteisistä kädentaitomessuista: Leimailutaivas ja Helmiplaneetta® -messuilla keskitytään harrastamiseen ja itse tekemiseen, ja siellä myydään valmiiden tuotteiden sijaan tarvikkeita paperi- ja koruaskarteluun. Messuilla ovat aina mukana suomalaisten askartelukauppojen kärkinimet, ja ulkomaalaisista tähdistä paikalla on saksalainen Stempelkeller leimasimineen. 
Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään ystävänpäiväviikonloppuna eli lauantaina 13.2. klo 11-17. Jo kahdennentoista kerran järjestettävien messujen tapahtumapaikkana on Puistokulma Vantaan Hiekkaharjussa. Lisätietoja tapahtumasta voit lukea täältä. Tervetuloa mukaan!


Harrastukseni on työni. Saan matkustaa, vaikkakin pääosin vain Suomessa, mutta kotimaani on kaunis ja siellä on vielä paljon hienoja uusia paikkoja, joihin tutustua.  Muutaman kerran työni on vienyt ulkomaillekin messuilemaan - asiakkaan ominaisuudessa tosin. Kaksi vuotta sitten pääsin käymään jopa Anaheimissa CHA-messuilla.

Yrittäjyydessä nautin siitä, että saan itse päättää, mitä teen. Asiakas kertoo tarpeen, mutta sen toteuttaminen on minun juttuni. Kaikille yrittäjyys ei kuitenkaan sovi, sillä seuraavasta palkkapäivästä tai palkan määrästä ei aina ole varmuutta. Riskien ottaminen on välillä kannattavaa ja välillä ei, mutta se on juuri se haaste, joka vie päivä päivältä eteenpäin.

Kaipaan yrittäjänä vertaistukea ja saan sitä muilta yhdistyksemme käsityöyrittäjiltä. Meillä on oma sähköinen foorumi, jossa yleensä aamuni aloitan. Toivottelemme siellä toisillemme hyvät huomenet, jaamme hyvät ja huonot uutiset, ratkomme ongelmia ja kehitämme uusia juttuja. Tapaamme toisiamme myös kasvotusten erilaisilla messuilla ja markkinoilla, ja välillä järjestämme myös omia Käsityökortteleita.

Käsityöläisyys on minulle elämäntapa. Jokainen tekemäni kortti, rasia tai koru on tehty ilolla ja rakkaudesta itse tekemiseen. Yrittäjyyteen sisältyy paljon unelmia ja Walt Disneya lainatakseni: “If you can dream it, you can do it”. Eli jos voit unelmoida siitä, voit sen toteuttaa. Haaveista voi työstää suunnitelmia ja kaikkea voi kokeilla ainakin kerran. Tällä motolla jatkan eteenpäin ja toivon TaavaNaisen voivan hyvin myös tulevina vuosina!"

Kiitos Taava - tähän toiveeseen voimme varmasti kaikki yhtyä!


Jääkiekko on Taavan sydäntä lähellä, ja jääkiekko-otteluissa käyminen on yksi rakkaimmista harrastuksista. Tämä kuva on otettu HIFK:n kotihallissa - kuvassa kaksi lätkäfania, Taava ja Samu Haber.

Ensimmäinen Valokeilassa-haastetehtävän aihe on Taavan harrastusta seuraillen 'Urheilu'. Tulkitse tätä teemaa vapaasti omalla tavallasi ja askartele urheilu-teeman innoittamana kortti, ATC, skräppileiska, art journal -sivu, mixed media -taulu, koriste-esine tai jokin muu työ. Linkitä kuva työstäsi tämän jutun loppuun ja olet mukana palkinnon arvonnassa.

Haaste sulkeutuu sunnuntaina 7.2. klo 18:00. Arvonnan voittaja saa lipun helmikuun Leimailutaivas ja Helmiplaneetta® -messuille. Ja koska kyseessä on ystävänpäiväviikonloppu, saa voittaja lipun myös valitsemalleen kaverille!

Lisäksi Taava valitsee haasteeseen tehdyistä töistä yhden, jonka tekijä pääsee myös ilmaiseksi messuille!

Edit: Jos onnetar suosii sinua, mutta sinulla on jo lippu Leimailutaivaaseen, tai et vaikka välimatkan takia pääse osallistumaan, Taava voi vaihtaa pääsylipun johonkin Työhuonepuodin tavarapalkintoon.Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!