Stanssaten ja leikaten


Meidän perheessämme vietettiin jokin aikaa sitten 8-vuotissynttäreitä, joita varten piti tehdä pino kutsukortteja. Kun kortteja on samalla kertaa tehtävänä isompi määrä, kannattaa valita malli, joka on helposti valmistettavissa vaikka sarjatyönä. Stanssauslaite tai sähkökäyttöinen leikkuri helpottaa kuvioiden leikkaamisessa ja myös nopeuttaa tekemistä huomattavasti.

Leikkureita kaikkiin tarpeisiin

Stanssauslaitteita ja kuvioleikkureita on markkinoilla muutamia erilaisia. Yhden ryhmän muodostavat laitteet, joissa kuvion leikkaa laitteen läpi kuljetettavan stanssilevyn terä. Yleensä tällaisia askartelukäyttöön tarkoitettuja stanssauslaitteita käytetään käsivoimin laitteen kahvaa kääntämällä, mutta saatavilla on myös sähkökäyttöisiä laitteita. Laitteissa käytettäviä stansseja on erilaisia, ja niitä tekevät myös muut kuin stanssauslaitteita valmistavat yritykset. Yleensä kaikkia markkinoilla olevat stanssiteriä voi käyttää missä tahansa ryhmän laitteessa.
Tähän ryhmään kuuluvia laitteita ovat
  • Sizzixin Big Shot, Big Shot Pro, Vintaj ja pienikokoinen Textured Boutique Embossing Machine
  • Sizzixin sähkökäyttöinen Vagabond 
  • Spellbindersin Grand Calibur  sekä
  • Provo Craftin Cuttlebug
Seuraavaan laiteryhmään kuuluvat sähkökäyttöiset leikkurit, joissa leikattava kuvio ladataan laitteeseen muistikortilta tai kasetilta. Samaa kuviota voi leikata eri kokoisina, mutta muuten kuvion muuntelumahdollisuudet ovat vähäiset.
Tähän ryhmään kuuluvia laitteita ovat
  • Provo Craftin Cricut Expression
  • Making Memoriesin Slice Elite ja Slice Fabrique
  • Sizzixin Eclips (mahdollistaa myös omien kuvioiden suunnittelun)
Viimeiseen ryhmään kuuluvat laitteet kytketään tietokoneeseen, josta leikattava kuvio lähetetään tulostuskäskyn tapaan leikkurille. Laitevalmistajat ja digitaalisia elementtejä suunnittelevat yrittäjät myyvät valmiita kuviotiedostoja, mutta leikattavan kuvion voi tehdä myös itse laitteen mukana tulevaa ohjelmistoa käyttäen.
Tähän ryhmään kuuluvia laitteita ovat
  • Silhouette Cameo 
  • Provo Craft Cricut Mini Personal Electronic Cutter
Itselle parhaiten sopiva laite riippuu mm. käyttötarkoituksesta, käyttöpaikasta, kuljettamisen tarpeesta, käytön määrästä ja säilytystilasta. Minulla on käyttökokemuksia näistä muutamasta, mutta omiin tarkoituksiini tuntuvat parhaiten soveltuvan Sizzixin Big Shot ja Silhouetten Cameo.

Stanssattuja siilikortteja

Sizzix-stanssivarastossani on muutama eläinaiheinen stanssi, joilla saa tehtyä paitsi yksiosaisia myös taitettavia kaksiosaisia kortteja.Viime syksynä leikkasin kortteja koiran muotoisella stanssilla, ja nyt käytin samaa tekniikkaa näihin siilikortteihin:


kortit, askartelu, stanssaus


Korttien vaihe vaiheelta etenevät työohjeet ovat blogissani - käy lukemassa ne tämän linkin takaa.

Käytätkö sinä askartelussa stanssauslaitteita tai leikkureita? Mikä on oma suosikkisi ja miksi?Mukavaa loppuviikkoa toivottaen,
Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!