Tagiaskartelua


Muutama päivä sitten osallistuin Facebook-ryhmässä keskusteluun, jossa jutusteltiin tagiaskartelusta. Ryhmässä pohdittiin, mistä jakamissani tagitöissä oli oikein kyse - mihin tarkoitukseen ne oli tehty, minkä kokoisia työt olivat, mistä pohjat oli tehty jne. Mieleen tulivat omat ihmettelyni parin vuoden takaa, jolloin näin jossain paperiaskartelublogissa tagitöitä ensimmäisen kerran. Lahjapakettien pakettikortit toki tunsin, mutta mistä näissä tagikorteissa oli oikein kyse?Askarteluun yleisesti käytettävät tagit ovat itse asiassa lähetysten osoitelappuja. USA:ssa näitä manila-tageiksi kutsuttuja vaaleanruskeita pahvikortteja käytetään edelleen paljon toimistoissa, joten edullisin tagien ostopaikka on konttoritarvikeliike. Pahvikorteissa on sileä, osoitteen kirjoittamiseen hyvin soveltuva pinta, ja lapun kiinnitysreikä on vahvistettu pahvirenkaalla. Manila-tagit kestävät hyvin kosteutta ja kulutusta, mikä voi olla yksi syy niiden suosioon askartelukäytössä.

Konttoritarviketagien koot on standardoitu. Yleisesti askartelussa käytetty koko on 8, joka tarkoittaa kokoa 16 x 8 cm (6 1/4" x 3 1/8"). Pienempiä kokoja käytetään paljon mm. korttien koristeina ja skräppileiskojen tarinointilappuina.
Konttoritarviketageja tutumpia tageja taitavat olla vaatteisiin kiinnitetyt hinta- ja tuotetietolaput. Myös näitä kierrätysmateriaalitageja käytetään paljon askartelussa. Muistelen, että Lehtipollo teki pari vuotta sitten vaatetageista kokonaisen minialbumin tähän tapaan!Minulle tagityöt ovat eräänlaisia miniatyyritauluja. Joka kerta yllätyn, kuinka paljon tavaraa mahtuukaan 16x8 cm kokoiselle kartonginpalaselle! Vaikka tageissa kiinnitysrinkulat ovatkin olemassa, en käytä töitäni lahjojen pakettikortteina. Ne tagit, jotka ovat päätyneet lahjoiksi, ovat olleet kuin yksiosaisia kortteja. Näiden tagien taustat olen päällystänyt siistillä kartongilla - omaksi iloksi tehtyjen tagien taustat eivät ole tarkoitettu katseltaviksi :)


Kun käytän tageihini mixed media -tekniikoita, suosin valmiita tagipohjia. Manila-tagin pinta kestää hyvin mm. suihkemusteita ilman, että pintaa tarvitsee käsitellä gessolla. Jos valmiin tagipohjan vaaleanruskea väri tuntuu hankalalta käyttää, saatan joko stanssata tai leikata pohjan tavallisesta, värillisestä kartongista. 

Loppuviikosta innostuin kokeilemaan suomalaisen tekniikkahaasteblogin innoittamana kontrastivärileimakuvan käyttöä tageihin. Tällaisia niistä tuli - käy katsomassa tagien helpot työohjeet blogistani.


Mukavaa kesäistä viikonloppua sinulle!


Ei kommentteja

Kiitos viestistäsi!